Naturalne soki są skarbnicą zdrowia i źródłem witamin i mikroelementów, które wspierają nasz organizm w codziennej pracy. Szklanka soku dziennie wspiera pracę narządów, poprawia stan zdrowia naszej skóry i paznokci, a także wpływa na ogólne samopoczucie. Jaki sok wybrać, aby cieszyć się zdrowiem i urodą jeszcze długie lata?
Czy wszystkie soki są takie same?
Należy pamiętać, że najzdrowsze są soki świeżo wyciśnięte, bez dodatkowej zawartości cukru czy zagęszczaczy. Sok z mandarynek świeżo wyciśnięty będzie dużo bardziej odżywczym produktem niż ten pozyskany z sokowirówki, czy sklepowych kartonów. Dlatego należy zwrócić baczną uwagę na przyrząd, z którego pochodzi sok, czy jest to wyciskarka wolnoobrotowa, która zapewnia najlepszą jakość wyciśniętego soku. Pamiętaj, żeby pić sok powoli, aby wszystkie zawarte w nim witaminy zostały przyswojone. Surowe warzywa i owoce zawarte w sokach przyśpieszają przemianę materii i zawierają dużo cukrów prostych, które powodują wzrost cukru we krwi.
Jakie owoce i warzywa wybrać?
Wybieraj tylko warzywa i owoce najwyższej jakości. Dbaj o to, aby były świeże i dojrzałe. Szczególnie warto wykorzystywać polskie sezonowe warzywa i owoce, które zawierają dużo witamin i błonnika. Dodatkowo sok mandarynkowy świetnie uzupełnia codzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warzywa i owoce warto kupować najwyższej jakości, dlatego idealnym miejscem do ich zakupu będzie sklep ekologiczny czy targ, gdzie rolnicy wystawiają swoje produkty.
Kiedy najlepiej pic soki?
Soki owocowo-warzywne najlepiej spożywać na czczo, gdyż zawarte w nich substancje odżywcze lepiej się wchłaniają i szybciej zostaną strawione przez pusty żołądek. Soki są szybkostrawne, przez co nie obciążają układu trawiennego. W trakcie dnia można je spożyć 2 godziny po obfitym posiłku, czy na pół godziny przed kolejnym posiłkiem